Nives Šikanić Dugić
14. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Postovana, Imam 20 god i prestala sam sa koristenjem yasmin pilula pre mesec dana, razlog je bio jer su mi dojke bile veoma nadute. Sada sam primetila da na bradavicama imam nesto belo, ali nije iscedak, javlja mi se kada su mi bradavice skupljene (kada mi je hladno i tome slicno). Kada su mi bradavice opustene to se ne vidi i nije primetno cak uopste. Radila sam samopregled dojki i nisam osetila nista neobicno, takodje grudi su mi u ovulaciji dosta osetljivije. Da li trebam napraviti UZV jer sam se pomalo zabrinula sta moze biti? Takodje, pilule sam pila godinu dana a pre toga nisam primetila tako nesto. Hvala

Prema opisu mislim da se ipak radi o oskudom bijelom iscjetku koji se može povremeno javljati. Ukoliko ga možeš toaletom bradavica maknuti, a on se ponovo javi, preporuča se napraviti ultrazvuk dojke da se isključe ev. cistice na dojkama, a iza toga, ovisno o nalazu ultrazvuka, može se napraviti hormon prolaktin (PRL) da se isključi da nije povišen.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Prijava prebivališta novorođenčeta

Bojan Krsnik
18. 03. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Državljnaka sam RH, rodit ću dijete u RH ali mijenjam boravište privremeno u BiH, gdje moram prijaviti prebivalište djeteta?


Poštovana, pošto ćete roditi u RH samim time ćete i poduzimati sve potrebne radnje vezane uz dokumentaciju i prijavu novorođenog djeteta u RH. Da biste dobili MBG djeteta i prijavili mu prebivalište jedno od roditelja treba otići u nadležnu policijsku upravu, odnosno postaju prema mjestu prebivališta. Tu ćete prijaviti adresu prebivališta djeteta i za njega dobiti matični broj građana (MBG). 

Ako roditelji ne žive na istoj adresi, roditelj na čiju se adresu dijete ne prijavljuje mora dati izjavu o suglasnosti da se dijete prijavi na adresu drugog roditelja.

Potrebna dokumentacija:
•    izvadak iz matice rođenih djeteta
•    domovnica djeteta

Ukoliko se u budućnosti selite trajno ili privremeno iz RH, u novom mjestu boravka ili prebivališta prijavit ćete kako sebe, tako i Vaše dijete u nadležnoj policijskoj postaji.

 

© Mama je mama 2019