Nives Šikanić Dugić
14. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Postovana, Imam 20 god i prestala sam sa koristenjem yasmin pilula pre mesec dana, razlog je bio jer su mi dojke bile veoma nadute. Sada sam primetila da na bradavicama imam nesto belo, ali nije iscedak, javlja mi se kada su mi bradavice skupljene (kada mi je hladno i tome slicno). Kada su mi bradavice opustene to se ne vidi i nije primetno cak uopste. Radila sam samopregled dojki i nisam osetila nista neobicno, takodje grudi su mi u ovulaciji dosta osetljivije. Da li trebam napraviti UZV jer sam se pomalo zabrinula sta moze biti? Takodje, pilule sam pila godinu dana a pre toga nisam primetila tako nesto. Hvala

Prema opisu mislim da se ipak radi o oskudom bijelom iscjetku koji se može povremeno javljati. Ukoliko ga možeš toaletom bradavica maknuti, a on se ponovo javi, preporuča se napraviti ultrazvuk dojke da se isključe ev. cistice na dojkama, a iza toga, ovisno o nalazu ultrazvuka, može se napraviti hormon prolaktin (PRL) da se isključi da nije povišen.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Maloljetnička trudnoća i primanja

Bojan Krsnik
08. 04. 2015.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Ja sam maloljetna trudnica, imam 16 godina uskoro ću napuniti 17. Zanima me hoću li nakon djetetove navršene godine dana imati prava na ikakva primanja? Živim kod roditelja koji su nezaposleni i prihvatili su moju trudnoću, ali jedina primanja su nam od poljoprivrede. Očekujem da će otac djeteta priznati dijete.

Poštovana, moći ćete primati dječji doplatak te neke od novčanih pomoći centra za socijalnu skrb (jednokratna novčana pomoć, zajamčena minimalna naknada i sl.) za koje se morate obratiti nadležnom centru prema mjestu stanovanja. Ukoliko nećete živjeti u zajednici s ocem djeteta imate pravo i na alimentaciju. Niste naveli da li se još školujete, no svakako vas savjetujem da završite započeto obrazovanje kako biste bili konkurentniji na tržištu rada i mogli zarađenim novcem povećati kvalitetu života sebi i djetetu koje očekujete.

 

 

© Mama je mama 2019