Nives Šikanić Dugić
27. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Pozdrav, Pocetkom 1. mjeseca ove godine sam dva dana imala obilan iscjedak, svrbez,intnenzivan miris i peckanje prilikon mokrenja, te mi menstruacija kasnila 7 dana. Pocetkom 2.mj pojavila mi se krv u urinu, a dokt.obiteljske medicine poslala me na pretrage koje su pokazele bakterije u mokraci i upalu mjehura. U meduvremenu sam bila na redovnom ginek.pregledu te me je ginek. Obavijestila kako imam ureaplasmu. Moje pitanje je koje je vrijeme inkubacije ureaplazme? I dali su ta dva dana u kojima sam imale naveden simptome zapravo pocetak zaraze. Spolni odnos je bio nekoliko dana ranije od simptoma. Hvala i lp

Ureaplasma urealiticum je spolno prenosiva infekcija koja je često puta asimptomatska i može biti u genitalnom traktu, a da ne izaziva nikakve simptome. Kako si u isto vrijeme imala i uroinfekciju, antibiotska terapija može pokriti obadva uzročnika, ukoliko se zna koji je uzročnik infekcije mokraćnog mjehura. Inače, antibiotska terapija ureaplasme provodi se istovremeno kod oba partnera.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Nastavak školovanja i vrtić za dijete


17. 12. 2013.
AUTORICA:
Biserka Tomljenović
mag.act.soc.

Imam 17 godina i dijete od 3 mjeseca. Učenica sam i idem u treći razred, trenutno ne pohađam nastavu nego je dogovoreno da polažem ispite na kraju polugodišta. U drugom polugodištu bi trebala početi ići na nastavu. Živim s roditeljima ali imam velikih problema oko čuvanja djeteta jer moji roditelji rade. Lako je sada kad sam kod kuće, ali se pitam što će biti kad krenem natrag u školu. Imam li kao maloljetna mama i učenica pravo na vrtić za dijete i kome da se obratim?

Imaš pravo na vrtić za dijete kao maloljetna majka i učenica, no ne prije nego što dijete navrši 6 mjeseci života. Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u Članku 3. navodi najnižu dob upisa djeteta u vrtić. Kada dijete navrši 6. mjeseci može krenuti u jaslice, ali zahtjev za upis možeš podnijeti i ranije. Zahtjev za upis podnosi djetetov skrbnik. Ako si stekla poslovnu sposobnost (vidi poglavlje o poslovnoj sposobnosti u priručniku Plan B) to si ti, a ako nisi onda zahtjev podnosi osoba koja je skrbnik tvom djetetu.

Pročitaj više

© Mama je mama 2019