Nives Šikanić Dugić
27. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Pozdrav, Pocetkom 1. mjeseca ove godine sam dva dana imala obilan iscjedak, svrbez,intnenzivan miris i peckanje prilikon mokrenja, te mi menstruacija kasnila 7 dana. Pocetkom 2.mj pojavila mi se krv u urinu, a dokt.obiteljske medicine poslala me na pretrage koje su pokazele bakterije u mokraci i upalu mjehura. U meduvremenu sam bila na redovnom ginek.pregledu te me je ginek. Obavijestila kako imam ureaplasmu. Moje pitanje je koje je vrijeme inkubacije ureaplazme? I dali su ta dva dana u kojima sam imale naveden simptome zapravo pocetak zaraze. Spolni odnos je bio nekoliko dana ranije od simptoma. Hvala i lp

Ureaplasma urealiticum je spolno prenosiva infekcija koja je često puta asimptomatska i može biti u genitalnom traktu, a da ne izaziva nikakve simptome. Kako si u isto vrijeme imala i uroinfekciju, antibiotska terapija može pokriti obadva uzročnika, ukoliko se zna koji je uzročnik infekcije mokraćnog mjehura. Inače, antibiotska terapija ureaplasme provodi se istovremeno kod oba partnera.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Imam li pravo na smještaj?

Bojan Krsnik
11. 11. 2016.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada
Pozdrav! Imam 20 godina, idem u 4. razred. Imam velikih obiteljskih problema. Moji roditelji ne brinu o meni i nisu mi podrška. Otac mi je alkoholičar i nezaposlen. Iiam i brata i sestru koji su maloljetni, majka mi čisti i ima jako malu plaću. školu sam već trebala završiti ali nisam jer me je otac izbacivao iz kuće, maltretirao, tukao, vrijeđao, ostajala sam sama na ulici i pala sam 4. razred. Nisam znala što ću ni gdje ću. Sama na ulici bez ičega ali dignula sam se na noge, zaposlila sam se. Konobarila sam, radila sam u kebabu i našla stan koji sam plaćala 1000 kuna mjesečno. Prolazilo je vrijeme i nisam odmah iste godine ponovno upisala 4. razred jer nisam mogla raditi i školovati se sama u isto vrijeme. Bilo mi je jako teško. Jednog dana nazvala me majka da otac želi da se vratim, da mu je žao i vratila sam se po stoti put kući u nadi da će sve biti normalno i sa željom da završim školu. Krenula sam opet u školu sada u 9-om mjesecu, pohađam opet 4-ti razred i ponovilo se isto. Jučer se otac napio i istjerao me, izvrijeđao me i jako me to sve povrijedilo, a da bude još gore, majka mi se uopće nije javila. Nije ju briga za mene i to se desilo sve već jako puno puta. Ja jako želim završiti svoju školu, ali mi je potrebna pomoć. Želim samo da imam gdje spavati i što jesti.
Zanima me imam li pravo na neku pomoć na neki smještaj ili bilo što jer ne znam što da radim. Imam dečka već skoro 4 godine koji je jako dobar, pomaže mi koliko može ali on je na Vojnoj akademiji u Zagrebu i ne dolazi baš često. Viđamo se vikendima tako da ne mogu živjeti s njim. Nemam obitelji kojoj mogu otići. Tetka mi je podstanarka i ne radi, financira ju moja sestrična koja živi s njom. Također su u lošoj financijskoj situaciji. Molim Vas samo da mi kažete imam li kakva prava za smještaj, hranu ili novčanu naknadu, bilo što, samo da mogu završiti školu i raditi i brinuti se za sebe? Nadam se pozitivnom odgovoru. Hvala unaprijed.
 
Pročitaj više

© Mama je mama 2019