Nives Šikanić Dugić
10. 04. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovanje,imam 23 godine i nisam jos imala odnose.Naime,vec zadnjih 7 mjeseci imam jake upale koje me izbacuju iz takta.Pojacan gusti žut iscjedak,i ne podnosljiva bol vagine(bol nije praćen pri mokrenju)dovode do ludila.Tih zadnjih 7 mjeseci i mjesecni ciklus je postao neredovit,kasni,traje dan ili ga nema nikako.Obratila sam se ginekologu,koji mi je dao da uradim nalaz hormona i inzulnemije(iste nalaze cekam).Rekao je da imam polucisticne jajnike te mi dao Infolic prasak(dodatak prehrani)i duphaston(da regulise menstruaciju.To sam pocela koristit i 01.02.19 imala sam normalnu prvu menstruaciju nakon svih ovih neredovitih ,ali bol vagine je ne podnosljiv.Pila sam razne cajeve,toplim se i ne znam odkud tolike upale.Sad me vec bol navodi na plač,nemam volje ni za čim te sam prije 5 dana ponovo otisla ginekologu drugom da se posavjetujem,te je rekao da je gljivicna infekcija i dao mi nifuran i flunazol tablete međutim ne osjecam nikakvo poboljsanje.Šta da radim? Hvala unaprijed

Očito da imaš dva problema, s menstruacijama ,ali i upalnim promjenama u rodnici koje se manifestiraju bolovima. Što se tiče ciklusa izvadila si hormonske nalaze i oni će pokazati da li se radi o policističnim jajnicima te ćeš dobiti terapiju za regulaciju hormona. Do tada Duphaston ti regulira menstruaciju.
Što se tiče obuilnog obojenog iscjetka i bolova ,potrebno je napraviti vaginalne briseve koji će onda pokazati o kojoj vrsti bakterija se radi i prema tome ćeš dobiti ciljanu antibiotsku terapiju.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Moja prava

Bojan Krsnik
18. 03. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Molim da mi pomognete savjetom. Moja djevojka je trudna, sad će biti 5,5 mjeseci. Ona ima 16, a ja 19 godina. Završio sam školu i radim, ona je sada drugi srednje. Njeni roditelji mene ne vole od početka, brane joj da se viđa sa mnom, ja ne smijem ni blizu njihovoj kući. Ja sam uz nju, htio bih da se zajedno brinemo za dijete, ali se bojim da oni to neće dozvoliti. Ona im se boji suprotstaviti jer ako se suprotstavlja onda je stalno svađa, a njoj to bude jako stresno. Šta da radim, kakva su u cijeloj priči moja prava, ja sam ipak otac djeteta. Hvala na odgovoru.


Ono što bi na samom početku valjalo istaknuti i čega morate biti svjesni je da se i vaši roditelji nalaze u jednoj novoj situaciji kojoj se također kao ni vi nisu nadali, te ih poput vas čeka nova životna uloga – njihova djeca postaju roditelji, a oni bake i djedovi. Promjene životnih uloga često izazivaju stres, kako kod vas, tako i kod njih.


Ključna stvar koju si ovdje spomenuo je suprotstavljanje. Roditelji se vrlo često zaštitnički postavljaju prema svojoj djeci i u nedostatku kvalitetne komunikacije dolazi do suprotstavljanja i nerazumijevanja na obje strane. Savjetujem vam da razumno i staloženo porazgovarate s njenim roditeljima, ne suprotstavljajući se odmah njihovom mišljenju, već dopuštajući jedni drugima da iznesete svoje stavove i očekivanja. Nekada pretpostavljamo ono najgore bez da smo pokušali nešto učiniti i razgovarati te nas to onda koči u postizanju željenog cilja. Pohvalno je to što si završio školu i pronašao posao što dokazuje da si marljiv i radišan, te kao budući partner njihove kćeri planiraš odgovornu zajedničku budućnost.

 
Pročitaj više

© Mama je mama 2019