Nives Šikanić Dugić
10. 04. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovanje,imam 23 godine i nisam jos imala odnose.Naime,vec zadnjih 7 mjeseci imam jake upale koje me izbacuju iz takta.Pojacan gusti žut iscjedak,i ne podnosljiva bol vagine(bol nije praćen pri mokrenju)dovode do ludila.Tih zadnjih 7 mjeseci i mjesecni ciklus je postao neredovit,kasni,traje dan ili ga nema nikako.Obratila sam se ginekologu,koji mi je dao da uradim nalaz hormona i inzulnemije(iste nalaze cekam).Rekao je da imam polucisticne jajnike te mi dao Infolic prasak(dodatak prehrani)i duphaston(da regulise menstruaciju.To sam pocela koristit i 01.02.19 imala sam normalnu prvu menstruaciju nakon svih ovih neredovitih ,ali bol vagine je ne podnosljiv.Pila sam razne cajeve,toplim se i ne znam odkud tolike upale.Sad me vec bol navodi na plač,nemam volje ni za čim te sam prije 5 dana ponovo otisla ginekologu drugom da se posavjetujem,te je rekao da je gljivicna infekcija i dao mi nifuran i flunazol tablete međutim ne osjecam nikakvo poboljsanje.Šta da radim? Hvala unaprijed

Očito da imaš dva problema, s menstruacijama ,ali i upalnim promjenama u rodnici koje se manifestiraju bolovima. Što se tiče ciklusa izvadila si hormonske nalaze i oni će pokazati da li se radi o policističnim jajnicima te ćeš dobiti terapiju za regulaciju hormona. Do tada Duphaston ti regulira menstruaciju.
Što se tiče obuilnog obojenog iscjetka i bolova ,potrebno je napraviti vaginalne briseve koji će onda pokazati o kojoj vrsti bakterija se radi i prema tome ćeš dobiti ciljanu antibiotsku terapiju.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Smještaj za maloljetne trudnice


13. 10. 2014.
AUTORICA:
Vesna Šugar
mag.act.soc.
Poštovanje, imam 15 godina i trudna sam 9 tjedana s dečkom koji ima 18 godina. Trenutno ne idem u školu, jer su mi dali radi trudnoće zabranu, inače sam 8 razred. Konstantno su svađe kod kuće , moja majka me uopće ne podržava u trudnoći. Ne mogu nikad popričati s njom  jer me ne želi  saslušati ili joj je svejedno što govorim.
Bila sam kod socijalne radnice. Ona mi apsolutno ništa nije pomogla. Stalno s mojom mamom nešto priča. Nije mi rekla što da učinim, kako dalje sa mnom kao da ne postojim. Ne znam kome više da se obratim, zanima me kakva prava imam. Ima li smještaj neki za maloljetne trudnice ili slično?
 
Draga trudnice, 
smještaj za maloljetne trudnice se može realizirati u Materinskom domu, u okviru Dječjeg doma Zagreb, u Caritasovoj kući u Zagrebu, udomiteljskoj obitelji ili u nekoj drugoj kući na području Hrvatske, ali se smještaj treba prethodno dogovoriti s centrom za socijalnu skrb, prema mjestu tvog prebivališta. S obzirom da je svaka situacija drugačija, treba je rješavati individualno, pa se javi svom Centru - timu za obitelj i mlade ili za razgovor nazovi u naše savjetovalište - Udrugu roditelja "Korak po korak", na broj tel. 01/2442-061
Ne brini, sve ćemo rješavati postupno i zajedno.
Srdačan pozdrav.

 

 

© Mama je mama 2019