Nives Šikanić Dugić
09. 05. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Pozdrav. Imam 22 godine. U petak (prije 4 dana) osjetila sam laganu temperaturu, pojacaj iscjedak i povecane limfne cvorove u preponama. Preko vikenda su se simptomi pogorsali. Da ne duljim, jucer sam bila kod svog ginekologa koji je utvrdio da je rijec o genitalnom herpesu i gljivicama u rodnici. Dobila sam herplexim tablete i kremu. Te da se ispirem acidi boricima. Sve to koristim. Moje najvece pitanje za koliko smatrate da ce herpesi nestati? Jedan je sigurno velicine 1cm a sve po spolovilu su mi plikovi koji su puknuli. Jako me boli , pece i svrbi. Neizdrzivo je. A kad kremu namazem , bol mi se prosiri do stopala. Ne znam koliko cu ovo jos izdrzati. Zanima me samo kada se ocekuje povlacenje simptoma i kako da ih ublazim? I samim time me zanima je li moguce da se herpes prenio samo spolnim putem? (Antibiotike sam popila na isti dan tj petak kada sam osjetila simptome , rijec je bila o gnojnoj angini). Stalnog partnera imam vec pola godine a isto tako prije njega nisam mjenjala partnere. Prvo sam ja dobila herpes pa je partner 3 dana nakon mene. Je li moguce da sam ja uzrocnik? Hvala i veliki pozdrav

Herpes simplex-virus tip 2 (HSV-2) povezuje se s oštećenjem genitalne sluznice (sluznice spolnih organa) i prenosi se spolnim kontaktom.Simptomi se javljaju 1 do 2 tj nakon kontakta sa zaraženom osobom. Tople kupke mogu ublažiti bol genitalnog herpesa,a ponekad i korištenje mlačnog zraka iz fena, na daljinu, može smnjiti pečenje. Terapija aciclovir tabletama neće izliječiti bolest, ali će ublažiti simptome. Aciclovir krema se može stavljati na spolovilo svakih 1-2 sata, osobito početkom mazanja, a onda smanjiti na 5 puta dnevno, kao i i tablete. Nakon 7-10 dana najčešće se znatno smanjuju simptomi i povlače ulceracije.
HSV-2 se također prenosi bez prisutnosti ikakvih simptoma, pogotovo kod žena.
Kako se u određenom postotku u genitalnom području može naći i Herpes simplex virus tip1 (HSV1),koji se inače nalazi na usnama i licu te da bi točno znala o kojem se tipu virusa radi potrebno je napraviti dodatne pretrage.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Poslovna sposobnost - kako sud donosi odluku?


14. 12. 2013.
AUTOR:
Igor Garić
dipl.iur.

Imam 16,5 godina i trudna sam. Saznala sam da trebam podnijeti zahtjev za priznavanje poslovne sposobnosti na sudu. Zanima me kako izgleda ročište, što će me sudac pitati i što to znači „zrela i sposobna brinuti o sebi i djetetu“. Tko to procjenjuje i na temelju čega? Da li će na sud morati ići i moji roditelji i dečko?

Poštovana, iz vašeg pitanja pretpostavljam da podnosite sudu zahtjev radi sklapanja braka stoga ću vam detaljnije pojasniti sam postupak; U Republici Hrvatskoj osobe s navršenih 18 godina stječu stječu poslovnu sposobnost – sposobnost samostalno odlučivati i davati pravno relevantne izjave s kojima se sudjeluje u pravnom prometu, odnosno samostalno stjecati prava i obveze. Maloljetnike zastupaju njihovi zakonski zastupnici – roditelji ili skrbnici. Zapravo do 18. godine netko drugi odrastao donosi odluke koje se tiču maloljetnikovih prava i obveza.

Pročitaj više

© Mama je mama 2019