Nives Šikanić Dugić
09. 05. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Pozdrav. Imam 22 godine. U petak (prije 4 dana) osjetila sam laganu temperaturu, pojacaj iscjedak i povecane limfne cvorove u preponama. Preko vikenda su se simptomi pogorsali. Da ne duljim, jucer sam bila kod svog ginekologa koji je utvrdio da je rijec o genitalnom herpesu i gljivicama u rodnici. Dobila sam herplexim tablete i kremu. Te da se ispirem acidi boricima. Sve to koristim. Moje najvece pitanje za koliko smatrate da ce herpesi nestati? Jedan je sigurno velicine 1cm a sve po spolovilu su mi plikovi koji su puknuli. Jako me boli , pece i svrbi. Neizdrzivo je. A kad kremu namazem , bol mi se prosiri do stopala. Ne znam koliko cu ovo jos izdrzati. Zanima me samo kada se ocekuje povlacenje simptoma i kako da ih ublazim? I samim time me zanima je li moguce da se herpes prenio samo spolnim putem? (Antibiotike sam popila na isti dan tj petak kada sam osjetila simptome , rijec je bila o gnojnoj angini). Stalnog partnera imam vec pola godine a isto tako prije njega nisam mjenjala partnere. Prvo sam ja dobila herpes pa je partner 3 dana nakon mene. Je li moguce da sam ja uzrocnik? Hvala i veliki pozdrav

Herpes simplex-virus tip 2 (HSV-2) povezuje se s oštećenjem genitalne sluznice (sluznice spolnih organa) i prenosi se spolnim kontaktom.Simptomi se javljaju 1 do 2 tj nakon kontakta sa zaraženom osobom. Tople kupke mogu ublažiti bol genitalnog herpesa,a ponekad i korištenje mlačnog zraka iz fena, na daljinu, može smnjiti pečenje. Terapija aciclovir tabletama neće izliječiti bolest, ali će ublažiti simptome. Aciclovir krema se može stavljati na spolovilo svakih 1-2 sata, osobito početkom mazanja, a onda smanjiti na 5 puta dnevno, kao i i tablete. Nakon 7-10 dana najčešće se znatno smanjuju simptomi i povlače ulceracije.
HSV-2 se također prenosi bez prisutnosti ikakvih simptoma, pogotovo kod žena.
Kako se u određenom postotku u genitalnom području može naći i Herpes simplex virus tip1 (HSV1),koji se inače nalazi na usnama i licu te da bi točno znala o kojem se tipu virusa radi potrebno je napraviti dodatne pretrage.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Mama mi brani vezu jer je dečko Rom


27. 08. 2019.
AUTORICA:
Mia Krpan
mag.psych.
 
Neki dan me mama vidjela sa deckom koji je rom, on nije mogao zavrsit srednju skolu jer je imo problema a sad radi sa 17 godina i sa 18 ce dobit stalni posao. Mama je poludjela sto sam s romom i ima takve predrasude o njemu a nije ga ni upoznala. Decka znam 3 godine i sad ce nam bit 1 god veze. Decko je super i voli me i postuje i cuva me i on mi je ujedno i najbolji prijatelj, moja mama me ne zeli ni saslusat. Zeli mi uzet mobitel i zabranit da idem van i rekla je da ce otic u centar za socijalnu skrb i tamo im sve ispricat i ja cu morat ic s njom. Zanima me dal ce oni mozda stat na moju stranu? Sto se sad moze dogodit? I vase misljenje molim
 
Vidim da ti je jako stalo do tvog dečka i da ti je bitno da tvoja mama nema loše mišljenje o njemu. Također vidim i da smatraš važnim imati dobre temelje u vezi, a neki od njih su svakako poštovanje, razumijevanje i povjerenje. U centru za socijalnu skrb ti sigurno ne mogu zabraniti da viđaš dečka na temelju toga što nije završio školu ili što je Rom. Najbolje što možeš je pokušati s mamom izgladiti stvari. Kažeš da te mama tek neki dan vidjela s dečkom, a vi ste zajedno već godinu dana. Sigurno ni jednom roditelju nije ugodno saznati da mu je dijete nešto skrivalo pogotovo tako dugo pa je moguće da mama još pokušava razmisliti što misli o svemu tome. Za početak pokušaj smisliti što sve mami želiš reći i dogovoriti s njom vrijeme za razgovor kada ste obje smirene. Možeš mami najaviti da bi htjela s njom smireno, bez svađa, razgovarati te da bi htjela s njom puno toga podijeliti. Također si možeš točno zapisati što sve želiš reći da ne zaboraviš jer nekada kad smo jako uzbuđeni oko neke teme zaboravimo što smo htjeli reći. Mami možeš objasniti koje temelje u vezi smatraš bitnima (onako kako si gore lijepo napisala) i time pokazati da se s njime osjećaš dobro, sretno i sigurno i dati joj par primjera kako ti on sve pokazuje da te poštuje i voli. Možeš joj i objasniti zašto si skrivala vezu od nje jer će sigurno biti povrijeđena što joj se nisi povjerila tako dugo. Kako bi se obje mogle što bolje izjasniti što mislite i kako se osjećate bitno je sjetiti se nekih pravila u komunikaciji: izbjegavati optuživanje („Ti uvijek…“ „Ti nikad…“), a umjesto toga možeš reći kako se osjećaš kada čuješ neke riječi ili rečenice (npr. „Kada kažeš nešto ja se osjećam…“), ne prekidati drugu osobu kada govori što osjeća i misli, ne vikati. Važno je da se obje izjasnite i da dođete do zajedničkog dogovora.

© Mama je mama 2019