Nives Šikanić Dugić
09. 05. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Pozdrav. Imam 22 godine. U petak (prije 4 dana) osjetila sam laganu temperaturu, pojacaj iscjedak i povecane limfne cvorove u preponama. Preko vikenda su se simptomi pogorsali. Da ne duljim, jucer sam bila kod svog ginekologa koji je utvrdio da je rijec o genitalnom herpesu i gljivicama u rodnici. Dobila sam herplexim tablete i kremu. Te da se ispirem acidi boricima. Sve to koristim. Moje najvece pitanje za koliko smatrate da ce herpesi nestati? Jedan je sigurno velicine 1cm a sve po spolovilu su mi plikovi koji su puknuli. Jako me boli , pece i svrbi. Neizdrzivo je. A kad kremu namazem , bol mi se prosiri do stopala. Ne znam koliko cu ovo jos izdrzati. Zanima me samo kada se ocekuje povlacenje simptoma i kako da ih ublazim? I samim time me zanima je li moguce da se herpes prenio samo spolnim putem? (Antibiotike sam popila na isti dan tj petak kada sam osjetila simptome , rijec je bila o gnojnoj angini). Stalnog partnera imam vec pola godine a isto tako prije njega nisam mjenjala partnere. Prvo sam ja dobila herpes pa je partner 3 dana nakon mene. Je li moguce da sam ja uzrocnik? Hvala i veliki pozdrav

Herpes simplex-virus tip 2 (HSV-2) povezuje se s oštećenjem genitalne sluznice (sluznice spolnih organa) i prenosi se spolnim kontaktom.Simptomi se javljaju 1 do 2 tj nakon kontakta sa zaraženom osobom. Tople kupke mogu ublažiti bol genitalnog herpesa,a ponekad i korištenje mlačnog zraka iz fena, na daljinu, može smnjiti pečenje. Terapija aciclovir tabletama neće izliječiti bolest, ali će ublažiti simptome. Aciclovir krema se može stavljati na spolovilo svakih 1-2 sata, osobito početkom mazanja, a onda smanjiti na 5 puta dnevno, kao i i tablete. Nakon 7-10 dana najčešće se znatno smanjuju simptomi i povlače ulceracije.
HSV-2 se također prenosi bez prisutnosti ikakvih simptoma, pogotovo kod žena.
Kako se u određenom postotku u genitalnom području može naći i Herpes simplex virus tip1 (HSV1),koji se inače nalazi na usnama i licu te da bi točno znala o kojem se tipu virusa radi potrebno je napraviti dodatne pretrage.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Je li predomišljanje od svadbe pred udaju veliki blam?

Martina Trbus
23. 09. 2016.
AUTORICA:
Marina Trbus
prof.psih.
Pozdrav,
je li premišljanje od svadbe pred udaju veliki blam? Kako bi to okarakterizirali?
 
Predomišljanje pred svadbu nije veliki blam niti za to postoji neko jednostavno objašnjenje na razini karaktera. Pokazuje jedino da razmišljaš o posljedicama svog ponašanja, kratkoročno i dugoročno.
Ukoliko imaš nekih sumnji oko udaje, trebaš imati na umu da je to ozbiljna obveza, dapače, to je službeni ugovor te da bi ga razvrgnula, potrebna je pravna procedura - razvod koji nije samo tehničko pitanje, već kao što zasigurno znaš, nosi sa sobom puno teških emocija.
Da zaključim, dobro razmisli što ti želiš, razgovaraj s partnerom što i kako on vidi vaš brak, kako ga ti vidiš, koja su vam očekivanja i strahovi...možda i on ima neke dileme, ali se boji razgovarati da te ne povrijedi. U svakom slučaju, razgovor o tome što ti želiš, ali i čuti što on želi, je dobar temelj za svaki odnos, a posebno za odnos u braku.
Sretno!

© Mama je mama 2019