Dubravko Lepušić
09. 05. 2019.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovani, molim Vas za mišljenje. Nalazim se u 11. tjednu trudnoće (10+4) te mi je od početka trudnoće (6tj) utvrđena cista na jajniku. DO=pretvoren u hipoehogenu cistu 4,1X4,0 cm. LO=pretvoren u bilokularnu cistu 7,7x4,9 cm. Oba ovarija bez pat.detekt.protoka. Nema sl.tekućine u C.Douglasi. Sa 6 tjedana su mi vađeni markeri CA125 koji su iznosili 61 dok su sa 10 tjedana trudnoće isti iznosili 54. Novim ultrazvukom u 11 tjednu trudnoće cista je smanjena na 7,6x4,7cm. Zanima me da li je za navedeno preporučljivo napraviti operativni zahvat?ako da u kojem tjednu je preporučljivo navedeno napraviti?unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Bilo bi preporucljivo maknuti cistu s obzirom na velicinu te nalaz Ca125 ,operativno i to vec sada u ranoj trudnoci.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Novčana pomoć

Bojan Krsnik
18. 02. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Imam 16,5 godina i trudna sam mjesec dana. Zanima me mogu li dobiti ikakvu socijalnu pomoć za sebe i dijete, otac mog djeteta je punoljetan i trenutno radi na tome da se zaposli, ali svaka pomoć bi nam dobrodošla.

Sve dok si maloljetna tvoji roditelji ili skrbnici moraju skrbiti o tebi. Roditeljska skrb prestaje kad dijete stekne poslovnu sposobnost (punoljetnošću, rođenjem djeteta ili sklapanjem braka prije punoljetnosti). Roditelji ujedno moraju i uzdržavati svoju maloljetnu djecu. Obiteljski zakon kaže da roditelj koji nije uzdržavao svoje dijete koje ne živi s njim u obiteljskoj zajednici a bio je dužan to učiniti, dužan je djetetu isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje. Roditelji su dužni uzdržavati i punoljetno dijete koje se redovito školuje i ispunjava sve obveze, pa čak i godinu dana nakon prestanka obrazovanja ukoliko se dijete ne može zaposliti.


Iz tvog se pitanja ne razaznaje živiš li još s roditeljima ili s dečkom, no sve dok si maloljetna i bez poslovne sposobnosti o tebi skrbe roditelji i oni od centra za socijalnu skrb traže neku od novčanih naknada ukoliko za tim postoji potreba. Iste ćeš radnje moći i ti poduzimati kad postaneš punoljetna ili stekneš poslovnu sposobnost. Do tada savjetujemo da pomoć (npr. jednokratnu novčanu pomoć) potraži tvoj dečko ili da se obratiš centru ukoliko smatraš da se tvoji roditelji neadekvatno brinu o tebi, posebice ako ti treba naći odgovarajući smještaj.

 

© Mama je mama 2019