Dubravko Lepušić
09. 05. 2019.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovani, molim Vas za mišljenje. Nalazim se u 11. tjednu trudnoće (10+4) te mi je od početka trudnoće (6tj) utvrđena cista na jajniku. DO=pretvoren u hipoehogenu cistu 4,1X4,0 cm. LO=pretvoren u bilokularnu cistu 7,7x4,9 cm. Oba ovarija bez pat.detekt.protoka. Nema sl.tekućine u C.Douglasi. Sa 6 tjedana su mi vađeni markeri CA125 koji su iznosili 61 dok su sa 10 tjedana trudnoće isti iznosili 54. Novim ultrazvukom u 11 tjednu trudnoće cista je smanjena na 7,6x4,7cm. Zanima me da li je za navedeno preporučljivo napraviti operativni zahvat?ako da u kojem tjednu je preporučljivo navedeno napraviti?unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Bilo bi preporucljivo maknuti cistu s obzirom na velicinu te nalaz Ca125 ,operativno i to vec sada u ranoj trudnoci.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Nastavak školovanja i vrtić za dijete


17. 12. 2013.
AUTORICA:
Biserka Tomljenović
mag.act.soc.

Imam 17 godina i dijete od 3 mjeseca. Učenica sam i idem u treći razred, trenutno ne pohađam nastavu nego je dogovoreno da polažem ispite na kraju polugodišta. U drugom polugodištu bi trebala početi ići na nastavu. Živim s roditeljima ali imam velikih problema oko čuvanja djeteta jer moji roditelji rade. Lako je sada kad sam kod kuće, ali se pitam što će biti kad krenem natrag u školu. Imam li kao maloljetna mama i učenica pravo na vrtić za dijete i kome da se obratim?

Imaš pravo na vrtić za dijete kao maloljetna majka i učenica, no ne prije nego što dijete navrši 6 mjeseci života. Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u Članku 3. navodi najnižu dob upisa djeteta u vrtić. Kada dijete navrši 6. mjeseci može krenuti u jaslice, ali zahtjev za upis možeš podnijeti i ranije. Zahtjev za upis podnosi djetetov skrbnik. Ako si stekla poslovnu sposobnost (vidi poglavlje o poslovnoj sposobnosti u priručniku Plan B) to si ti, a ako nisi onda zahtjev podnosi osoba koja je skrbnik tvom djetetu.

Pročitaj više

© Mama je mama 2019