Nives Šikanić Dugić
09. 05. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, išla sam na papa test i ustanovljeno mi je ostecenje (nema HPV-a) te sam zatim isla na briseve i nasli su mi ureaplasmu. Lijecila sam se doksiciklinom te kontrolni bris je bio u redu. Unatoč tome i dalje imam povećani iscjedak zućkaste boje bez mirisa. Nemam svrab, iritaciju koze, pečenje i sl. Mozete li mi dati informacije zbog cega imam takav cudan iscjedak? Lijep pozdrav

Pojačan obojen iscjedak može nastati i umnažanjem bakterija koje su normalni stanovnici u rodnici, ali i zbog bakterija u okolini, poput crijevnih, kožnih bakterija te   specifičnih bakterija, poput klamidije, mikoplazme i dr.Potrebno je ponoviti bris i vidjeti o čemu se radi te prema nalazu provesti terapiju.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Nastavak školovanja i vrtić za dijete


17. 12. 2013.
AUTORICA:
Biserka Tomljenović
mag.act.soc.

Imam 17 godina i dijete od 3 mjeseca. Učenica sam i idem u treći razred, trenutno ne pohađam nastavu nego je dogovoreno da polažem ispite na kraju polugodišta. U drugom polugodištu bi trebala početi ići na nastavu. Živim s roditeljima ali imam velikih problema oko čuvanja djeteta jer moji roditelji rade. Lako je sada kad sam kod kuće, ali se pitam što će biti kad krenem natrag u školu. Imam li kao maloljetna mama i učenica pravo na vrtić za dijete i kome da se obratim?

Imaš pravo na vrtić za dijete kao maloljetna majka i učenica, no ne prije nego što dijete navrši 6 mjeseci života. Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u Članku 3. navodi najnižu dob upisa djeteta u vrtić. Kada dijete navrši 6. mjeseci može krenuti u jaslice, ali zahtjev za upis možeš podnijeti i ranije. Zahtjev za upis podnosi djetetov skrbnik. Ako si stekla poslovnu sposobnost (vidi poglavlje o poslovnoj sposobnosti u priručniku Plan B) to si ti, a ako nisi onda zahtjev podnosi osoba koja je skrbnik tvom djetetu.

Pročitaj više

© Mama je mama 2019