Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Imam 20 godina i seksualno sam aktivna već godinu ipo dana. Do sad nije bilo nikakvih problema, no sinoc se desilo nesto. Naime, u toku samog odnosa desilo se da sam dodirom osetila kako mi je vagina natekla. Odnos smo prekinuli istog trenutka. Da napomenem da je odnos bio grub i smatram da nisam dovoljno ovlažila. Na internetu sam čitala da može doći do upale ukoliko žena nije dovoljno vlažna i ako je odnos grub, tj. da može doći do toga da muški organ zakači ili okrni zid i dolazi do upale.
Ipak mislim da, iako je možda upala u pitanju, da je neka jača jer mesto gde je oteklo je mnogo nateklo ,dužeg oblika, debelo, zaboli na dodir i ljubičasto-modre je boje. Mnogo sam se zabrinula.
Trenutno nisam u mogućnosti da odem kod ginekologa, bar ne još 2-3 dana. Molim Vas, ukoliko ste u mogućnosti da mi odgovorite sto pre i kažete sta Vi mislite i sta treba da uradim.  Hvala unapred. Veliki pozdrav.

Preporučam ti svakako pregled ginekologa da vidi kako izgleda mjesto ozljede i da ti prepiše terapiju za njezino cijeljenje.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Dečko nema povjerenja u mene

Marina Ecimović
18. 05. 2016.
AUTORICA:
Marina Ecimović
mag. .psych.
Poštovanje, dečko i ja imamo problem u vezi. Zajedno smo već godinu i 5 mjeseci. On se nikako ne može pomiriti s mojom prošlosti. Naime imala sam dva dečka prije njega s kojima sam imala seksualne odnose i to sam mu rekla, ali on nikako da se pomiri s tim. Jedno vrijeme bude dobro i onda svađa: „Ti si ovakva. ti si onakva, imala si ih više, sve lažeš...“ I tako često. Pa ne znam što da učinim i kako da postupim u vezi toga? Pozdrav.
 
Poštovana, čini se da ti i dečko imate problem s povjerenjem u vašoj vezi. Točnije, tvoj dečko je taj koji teško uspostavlja povjerenje, a koje je nužno u zdravoj i stabilnoj ljubavnoj vezi. Ukoliko partneri ne vjeruju jedno drugome, uvijek se javlja nekakva sumnja na bilo kakve postupke druge osobe te stoga posljedično stalno izbijaju nove svađe. U takvom odnosu bilo kakva sitnica može biti povod za svađu. Također je i u velikoj mjeri zastupljena ljubomora te će dečko na svakog drugog dečka u tvom životu gledati kao na potencijalnu prijetnju. Ono što možeš napraviti je da iskreno razgovaraš sa svojim dečkom. Reci mu kako se osjećaš zbog njegovih stalnih vraćanja na tvoju prošlost i koliko te to boli što ti ne vjeruje u potpunosti. Pojasni mu da prošlost ostaje prošlost, a da bi vaša veza imala budućnost reci mu da ti mora vjerovati, jer na ovaj način vaša veza ne može puno napredovati te je opterećujuća i tebi i njemu. Pokaži mu da voliš samo njega i da želiš samo njega. Ako sve to ne uspije te ti on i dalje ne bude vjerovao, onda razmisli je li on pravi dečko za tebe odnosno možeš li se nositi s njegovim manjkom povjerenja u tebe. Sretno!
 

© Mama je mama 2019