Nives Šikanić Dugić
31. 10. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 

Bok, nadam se da će te mi moći pomoći objasniti. :)
Kada sam imala 12 godina, dječji ginekolog mi je postavio dijagnozu policisticnih jajnika i povišenih testosterona. Nikada nisam imala menstruaciju. Kada sam napunila 16, nisam mogla živjeti vise sa svojim dlakama pa sam počela uzimati kontracepcijske pilule. Sada ih pijem već šest godina. Super mi je s njima i nemam nikakve nus pojave osim vječite nadutosti (ako se nadutost uopće može pripisati tome) jer se trbuh možda dva puta u mjesecu stavi u normalu. Sa pilulama došla je i menstruacija, a dlake su sad svijetle i rijetke. Doktorica kaže da moja dijagnoza policisticnih jajnika vise nije aktualna sto znaci da su nestale, ali da me ne želi skinuti sa tableta. Mene samo zanima onda ako je to sve prošlo, zašto i dalje nemam bez pilula menstruaciju!? Želim rješenje, a doktori mi na svako moje pitanje kao odgovor serviraju TABLETE! Razmišljam si, već je to dug period koji ih uzimam i za koju godinu se naravno želim ostvariti kao majka. Doktorica kaže da postoje tablete koje potiču kontra efekt od ovih pilula i da potiču ovulaciju. Meni apsolutno ništa nije jasno jer kojem god sam liječniku išla, ponovo mi gura samo te tablete. Kada sam imala pauzu kratku od pilula (dva mjeseca) svejedno menstruaciju nisam imala. A oni uporno kažu da je sve uredu. Ima li kakvo objašnjenje za ovo?

Korištenjem hormonske kontracepcije reguliraju se hormoni jajnika. Da bi se vidjelo da li su hormoni uredni, treba napraviti  pauzu od hormonske kontracepcije i izvaditi hormonske nalaze, koji su onda najobjektivniji pokazatelji  funkcije jajnika.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Možemo li prijetnjom prekidom rješavati probleme?

Silvija Stanić
29. 07. 2016.
AUTORICA:
Silvija Stanić
dipl.psih.
Imam 19 godina i prije tjedan dana sam se posvađala s dečkom s kojim sam za manje od mjesec dana trebala proslaviti dvije godine veze. On mi je prva prava ljubav, kao i ja njemu. Često smo se svađali oko gluposti ali bi se pomirili nakon par sati. Prije tjedan dana sam mu ja u ljutnji preko poruke (jer trenutno nije u gradu) rekla da prekidam s njim na šta je on odgovorio „ajde daj smiri se, ohladi se“ . Tri dana nakon sam mu se javila, on je došao u grad jer mi je već prije obećao da će doći i našli smo se, na šta je on bio hladnokrvan prema meni i rekao da mu se ne da više ovako jer nam je svaki dan u vezi postao rutina i da me voli ali misli da me voli iz navike a ne kao na početku veze i da mu se ne da svađati stalno. Ja sam pola sata plakala, zagrlili smo se još jednom i poljubili te me odveo doma, a kad sam izašla iz auta stajala sam da vidim kako će otići s autom ali nije odlazio dok ja na kraju nisam otišla. Već dva dana plačem, ne mogu spavati i uznemirena sam, po noći najviše. Već me dvaput bio ostavio (nakon mjesec dana veze, pa nakon 5 mjeseci veze) ali se nakon dan dva pokajao i vratio meni plačući. Kako da se nosim sa situacijom? Što vi savjetujete?
 
Čini mi se kako i ti i dečko prekid ili prijetnju prekidom koristite kao alat za rješavanje problema. Navodiš da je on već dva puta prekidao s tobom, a spominješ kako si i sama prekid spomenula u trenutku ljutnje. Malo me to podsjeća na igru s vatrom, uvijek postoji opasnost da se netko opeče. Različiti stavovi i različita mišljenja doista mogu biti izazov za par, brojni su razlozi koji mogu dovesti do svađe. No samo o vama ovisi kako ćete se suočiti s problemima. Učestale svađe doista mogu biti zamorne. Vaša veza, kako navodiš, trajala je dvije godine i sasvim je uobičajeno da se odnos mijenja te da nije sve kao na početku. To je ujedno i prilika da se veza razvije na nekoj novoj razini. No za to je potrebno puno truda i puno ulaganja, s obje strane. 
Čini se kako ti je žao što ste prekinuli i kako bi htjela nastaviti vezu. Svakako bih ti savjetovala da otvoreno popričaš s njim. Reci mu kako se osjećaš. Ukoliko želiš nastaviti vezu, reci to otvoreno. Ako i nećete nastaviti dalje kao par, kroz razgovor imate šansu završiti to poglavlje na prijateljski način. Ako odlučite pokušati još jednom, pokušajte ovu situaciju pretvoriti u lekciju za budućnost.
I na kraju, ako ostanete kod prekida kao konačne odluke, uzmi si dovoljno vremena da se suočiš sa svim emocijama koje će se javljati. Sasvim je normalno da si tužna, navodiš da plačeš, ne spavaš, da si uznemirena. Prekid veze uvijek predstavlja gubitak i potrebno je vremena da se cijela erupcija emocija smiri. To je proces koji traje i često je težak, no postoje načini da ga olakšaš. Pokušaj izabrati neku novu aktivnost, nešto zanimljivo, možda nešto što oduvijek želiš. Sad, je li to rolanje, ples, oslikavanje predmeta ili pak nešto četvrto, najbolje ćeš znati sama. Sretno

 

© Mama je mama 2019