Dubravko Lepušić
31. 10. 2019.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog

Bok saznala sam danas da sam pozitivna na HPV 16 i 33 i niz koji već ide.. ali na HPV 18 je negativan. Imam i klamidiju. Prije 7 dana dala mi je antibiotik i vaginalete pa me zanima jel to izlječivo. Taj HPV 16? I može li se liječiti antibioticima.

Infekcija HPV- om može biti samo sa jednim tipom a može biti i kombinirana. Sprječava se cijepljenjem a ako osoba nije bila cijepljena i pozitivna je na HPV bitne su redovite kontrole PAPA testa ( barem jednom godišnje a ovisno o nalazu i češće). Dakle nema specifičnog liječenja. U vašem slučaju očito vam je liječnica dala antibiotik radi Chlamidije koja se liječi antibioticima. HPV infekcija je problem ako se žena redovito ne kontrolira inače se može bez problema držati pod kontrolom .

Postavi pitanje našim stručnjacima

Želim se upisati kao otac, ali majka ne dopušta!

Ines Bojić
25. 04. 2019.
AUTORICA:
Maja Sammsa
dipl.iur.
 

Postovani! Imam imam 19 godina trebao bih se upisati kao otac dijeteta, mama ima 17 godina i ne zeli da se upisem kao otac... Sto da napravim? Naravno dijete je moje dokazano dna analizom.

Osoba koja sebe smatra ocem djeteta može priznati očinstvo pred matičnim uredom, centrom za socijalnu skrb ili sudom. Za upis očinstva potreban je pristanak majke djeteta.
Ukoliko majka ne da pristanak na upis očinstva, otac može svoje očinstvo dokazivati u sudskom postupku.
Da bi mogao pokrenuti sudski postupak potrebno je prethodno u matičnom uredu dati izjavu o priznavanju očinstva, nakon toga matičar poziva majku da se očituje po tom pitanju, ukoliko majka odbije dati pristanak, otac dobije tzv. odbijenicu tada može pokrenuti sudski postupak.

© Mama je mama 2019