Dubravko Lepušić
31. 10. 2019.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog

Pozdrav, Izvinjavam se na smetnji, htjela bih da Vas upitam ako mi možete pomoći. Bila sam kod ginekologa prošle sedmice, ali me zanima ako mi možete dati svoje mišljenje. Prošle sedmice sam bila na pregledu kod doktora jer sam u zadnje vrijeme počela imati bolne odnose. Ta bol se pojavljuje pri samoj penetraciji i nepodnošljiva je. Doktor je ustanovio da imam jaku upalu prepisao mi vaginalete i medazol tablete meni i partneru. Papa test sam radila i uredan je. Terapiju sam potrošila i nemam vise iscjetka i neugodnog mirisa. Partner i ja smo nakon toga imali 2 normalna odnosa s malom neugodnošću a treći je već opet bio bolan. Doktor nije mogao vidjeti niti naći nikakvu promjenu na sluzokozi. Zanima me da li mi možete reci u čemu bi mogao biti problem. Čitala sam da postoji vaginizam, pa ne znam da li je to u pitanju. Hvala

S obzirom na sve navedeno trebalo bi učiniti dodatne pretrage. Prvenstveno briseve na bakterije i viruse, pa kada se isključi upala (koju vam je doktor već konstatirao) nakon toga krenuti dalje u terapiji( kao npr estrogeske kreme) 

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Novčana pomoć

Bojan Krsnik
18. 02. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Imam 16,5 godina i trudna sam mjesec dana. Zanima me mogu li dobiti ikakvu socijalnu pomoć za sebe i dijete, otac mog djeteta je punoljetan i trenutno radi na tome da se zaposli, ali svaka pomoć bi nam dobrodošla.

Sve dok si maloljetna tvoji roditelji ili skrbnici moraju skrbiti o tebi. Roditeljska skrb prestaje kad dijete stekne poslovnu sposobnost (punoljetnošću, rođenjem djeteta ili sklapanjem braka prije punoljetnosti). Roditelji ujedno moraju i uzdržavati svoju maloljetnu djecu. Obiteljski zakon kaže da roditelj koji nije uzdržavao svoje dijete koje ne živi s njim u obiteljskoj zajednici a bio je dužan to učiniti, dužan je djetetu isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje. Roditelji su dužni uzdržavati i punoljetno dijete koje se redovito školuje i ispunjava sve obveze, pa čak i godinu dana nakon prestanka obrazovanja ukoliko se dijete ne može zaposliti.


Iz tvog se pitanja ne razaznaje živiš li još s roditeljima ili s dečkom, no sve dok si maloljetna i bez poslovne sposobnosti o tebi skrbe roditelji i oni od centra za socijalnu skrb traže neku od novčanih naknada ukoliko za tim postoji potreba. Iste ćeš radnje moći i ti poduzimati kad postaneš punoljetna ili stekneš poslovnu sposobnost. Do tada savjetujemo da pomoć (npr. jednokratnu novčanu pomoć) potraži tvoj dečko ili da se obratiš centru ukoliko smatraš da se tvoji roditelji neadekvatno brinu o tebi, posebice ako ti treba naći odgovarajući smještaj.

 

© Mama je mama 2019