Kontaktiraj stručnjaka

Molimo vas da prije postavljanja pitanja našim stručnjacima svakako pročitate već objavljena pitanja i odgovore jer su možda naši stručnjaci na isto ili slično pitanje već odgovorili. Ovaj portal i njegovi sadržaji namijenjeni su prije svega maloljetnim trudnicama, roditeljima te adolescentima koji se suočavaju s pitanjima i sumnjama vezanim uz trudnoću, zaštitu od trudnoće i teškoćama zbog rizičnih spolnih aktivnosti. S obzirom da zaprimamo veliki broj upita, na ostala pitanja, kao i na pitanja koja se ponavljaju, nismo u mogućnosti odgovarati. Odgovorit ćemo vam u najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku od 7 dana. Na pitanja vezana uz pravnu regulativu možemo davati odgovore samo za zakone i propise koji se primjenjuju na području Republike Hrvatske.

Prije nego pošaljete upit, molimo vas da pročitate pravila korištenja portala:
-Važno nam je da nam kažete koliko godina imate kako bismo dobili potpuniju sliku o vama i vašem zdravstvenom stanju.
-Ako opisujete zdravstveni problem, potrudite se da njegove elemente navedete kronološkim redom.
-Ne pretjerujte u uporabi upitnika, uskličnika i ostalih znakova te riječi HITNO kako biste privukli pažnju na svoju poruku.
-Budite jasni.
-Naslov neka se odnosi na sažetak vašeg upita u jednoj ili nekoliko riječi.
-Koristite primjeren rječnik.
-Prije nego pošaljete e-mail ponovno ga pročitajte te provjerite jeste li propustili neku bitnu informaciju.

E-mail: 
Pitanje 
    
{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}

27. 08. 2019.
AUTORICA:
Mia Krpan
mag.psych.
 
 
 

 

Imam 20 godina i razmisljam o stvaranju obitelj! Pozdrav, imam 20 g i znam da je ovo namjenjeno za maloljetnike al Vas molim da mi date savjet. S deckom sam vec 5 godina u vezi, i polako razmisljam o bebi, obiteljski smo tip oboje, nikad me nije zanimalo opijanje ni izlasci ni nista slicno, u zdnje vrijeme razmisljam o tom, ne znam kako da mu kazem da zelim obitelj? Jesam li previse mlada?

 

Pozdrav! Hvala ti na tvom pitanju, rado odgovaramo svima na pitanja bez obzira na dob ako je u okviru tema kojima se bavimo. Svakako je dobro da razmišljaš o djetetu i tražiš savjet jer biti roditelj je velika životna promjena i prilagodba koja donosi puno radosti i sreće no uključuje i puno prilagodbe, odricanja i žrtve. Nikada ne možemo sa sigurnošću znati kada smo spremni donijeti novi život na svijet međutim možemo pokušati osigurati što bolje uvjete za dijete.

Za početak, budući da si u vezi važno je kakav odnos imaš sa svojim dečkom - možete li otvoreno razgovarati o svojim sumnjama, strahovima i promišljanjima? Osjećaš li se da te on poštuje i cijeni, da ti vjeruje i razumije te? Promisli slažete li se dobro, koliko ste slični i po čemu ste različiti, kako reagirate kada ste ljuti, tužni ili pod stresom.

Važno je i promisliti o financijskim mogućnostima; radite li ti i tvoj dečko; ako radi samo jedna osoba je li vam to dovoljno novaca za život. Za zajednički život bitno je promisliti i slažeš li se s dečkom u načinu raspolaganja novcem. Ako živite zajedno, je li to mjesto gdje biste mogli odgajati dijete ili biste se morali seliti?

Vjerujem da ga jako voliš kada razmišljaš o tome da imate djecu. Svakako predlažem da razgovaraš s njime o svojoj želji te mu objasniš i zašto bi baš s njime htjela dijete. Razmisli o svim pitanjima koje sam gore napisala i pokušaj sama sebi dati odgovore. Možda odlučite da sada želite imati dijete i krenuti pripremati sve uvjete za dijete, možda odlučite pričekati ili odlučite odgoditi razgovor o djeci. Možda možeš s prijateljicom/prijeteljem/roditeljem razgovati i podijeliti svoje želje i misli s nekim od njih kako bi ti lakše bilo donijeti odluku. Kako god odlučili bitno je da iskreno pričate o tome i dogovorite se kako vama oboje paše.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Dečko nema povjerenja u mene

Marina Ecimović
18. 05. 2016.
AUTORICA:
Marina Ecimović
mag. .psych.
Poštovanje, dečko i ja imamo problem u vezi. Zajedno smo već godinu i 5 mjeseci. On se nikako ne može pomiriti s mojom prošlosti. Naime imala sam dva dečka prije njega s kojima sam imala seksualne odnose i to sam mu rekla, ali on nikako da se pomiri s tim. Jedno vrijeme bude dobro i onda svađa: „Ti si ovakva. ti si onakva, imala si ih više, sve lažeš...“ I tako često. Pa ne znam što da učinim i kako da postupim u vezi toga? Pozdrav.
 
Poštovana, čini se da ti i dečko imate problem s povjerenjem u vašoj vezi. Točnije, tvoj dečko je taj koji teško uspostavlja povjerenje, a koje je nužno u zdravoj i stabilnoj ljubavnoj vezi. Ukoliko partneri ne vjeruju jedno drugome, uvijek se javlja nekakva sumnja na bilo kakve postupke druge osobe te stoga posljedično stalno izbijaju nove svađe. U takvom odnosu bilo kakva sitnica može biti povod za svađu. Također je i u velikoj mjeri zastupljena ljubomora te će dečko na svakog drugog dečka u tvom životu gledati kao na potencijalnu prijetnju. Ono što možeš napraviti je da iskreno razgovaraš sa svojim dečkom. Reci mu kako se osjećaš zbog njegovih stalnih vraćanja na tvoju prošlost i koliko te to boli što ti ne vjeruje u potpunosti. Pojasni mu da prošlost ostaje prošlost, a da bi vaša veza imala budućnost reci mu da ti mora vjerovati, jer na ovaj način vaša veza ne može puno napredovati te je opterećujuća i tebi i njemu. Pokaži mu da voliš samo njega i da želiš samo njega. Ako sve to ne uspije te ti on i dalje ne bude vjerovao, onda razmisli je li on pravi dečko za tebe odnosno možeš li se nositi s njegovim manjkom povjerenja u tebe. Sretno!
 

© Mama je mama 2019