Kontaktiraj stručnjaka

Molimo vas da prije postavljanja pitanja našim stručnjacima svakako pročitate već objavljena pitanja i odgovore jer su možda naši stručnjaci na isto ili slično pitanje već odgovorili. Ovaj portal i njegovi sadržaji namijenjeni su prije svega maloljetnim trudnicama, roditeljima te adolescentima koji se suočavaju s pitanjima i sumnjama vezanim uz trudnoću, zaštitu od trudnoće i teškoćama zbog rizičnih spolnih aktivnosti. S obzirom da zaprimamo veliki broj upita, na ostala pitanja, kao i na pitanja koja se ponavljaju, nismo u mogućnosti odgovarati. Odgovorit ćemo vam u najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku od 7 dana. Na pitanja vezana uz pravnu regulativu možemo davati odgovore samo za zakone i propise koji se primjenjuju na području Republike Hrvatske.

Prije nego pošaljete upit, molimo vas da pročitate pravila korištenja portala:
-Važno nam je da nam kažete koliko godina imate kako bismo dobili potpuniju sliku o vama i vašem zdravstvenom stanju.
-Ako opisujete zdravstveni problem, potrudite se da njegove elemente navedete kronološkim redom.
-Ne pretjerujte u uporabi upitnika, uskličnika i ostalih znakova te riječi HITNO kako biste privukli pažnju na svoju poruku.
-Budite jasni.
-Naslov neka se odnosi na sažetak vašeg upita u jednoj ili nekoliko riječi.
-Koristite primjeren rječnik.
-Prije nego pošaljete e-mail ponovno ga pročitajte te provjerite jeste li propustili neku bitnu informaciju.

E-mail: 
Pitanje 
    
{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}

27. 08. 2019.
AUTORICA:
Mia Krpan
mag.psych.
 
 
 

 

Imam 20 godina i razmisljam o stvaranju obitelj! Pozdrav, imam 20 g i znam da je ovo namjenjeno za maloljetnike al Vas molim da mi date savjet. S deckom sam vec 5 godina u vezi, i polako razmisljam o bebi, obiteljski smo tip oboje, nikad me nije zanimalo opijanje ni izlasci ni nista slicno, u zdnje vrijeme razmisljam o tom, ne znam kako da mu kazem da zelim obitelj? Jesam li previse mlada?

 

Pozdrav! Hvala ti na tvom pitanju, rado odgovaramo svima na pitanja bez obzira na dob ako je u okviru tema kojima se bavimo. Svakako je dobro da razmišljaš o djetetu i tražiš savjet jer biti roditelj je velika životna promjena i prilagodba koja donosi puno radosti i sreće no uključuje i puno prilagodbe, odricanja i žrtve. Nikada ne možemo sa sigurnošću znati kada smo spremni donijeti novi život na svijet međutim možemo pokušati osigurati što bolje uvjete za dijete.

Za početak, budući da si u vezi važno je kakav odnos imaš sa svojim dečkom - možete li otvoreno razgovarati o svojim sumnjama, strahovima i promišljanjima? Osjećaš li se da te on poštuje i cijeni, da ti vjeruje i razumije te? Promisli slažete li se dobro, koliko ste slični i po čemu ste različiti, kako reagirate kada ste ljuti, tužni ili pod stresom.

Važno je i promisliti o financijskim mogućnostima; radite li ti i tvoj dečko; ako radi samo jedna osoba je li vam to dovoljno novaca za život. Za zajednički život bitno je promisliti i slažeš li se s dečkom u načinu raspolaganja novcem. Ako živite zajedno, je li to mjesto gdje biste mogli odgajati dijete ili biste se morali seliti?

Vjerujem da ga jako voliš kada razmišljaš o tome da imate djecu. Svakako predlažem da razgovaraš s njime o svojoj želji te mu objasniš i zašto bi baš s njime htjela dijete. Razmisli o svim pitanjima koje sam gore napisala i pokušaj sama sebi dati odgovore. Možda odlučite da sada želite imati dijete i krenuti pripremati sve uvjete za dijete, možda odlučite pričekati ili odlučite odgoditi razgovor o djeci. Možda možeš s prijateljicom/prijeteljem/roditeljem razgovati i podijeliti svoje želje i misli s nekim od njih kako bi ti lakše bilo donijeti odluku. Kako god odlučili bitno je da iskreno pričate o tome i dogovorite se kako vama oboje paše.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Može li moj šesnaestogodišnji dečko priznati očinstvo?

Ines Bojić
17. 11. 2014.
AUTORICA:
Ines Bojić
mag.iur.
Pozdrav, imam jedno pitanje. Imam 20 god. a dečko 16. U slučaju kad bih ja sada ostala trudna s njime da li bi me kačio zakon na ikakav način ili bi on mogao priznati dijete bez ikakvih problema?
 
Poštovana,
vezano za Vaš upit iznosimo relevantan pravni okvir kako slijedi:
Prema čl. 63. Obiteljskog zakona NN 75/14, 83/14 (u nastavku teksta: ObZ) očinstvo može priznati maloljetna osoba koja je navršila šesnaest godina života ako je sposobna shvatiti značenje i posljedice priznanja, dakle, ne postoje zakonske odredbe koje bi priječile priznavanje očinstva u Vašem slučaju.
 
Međutim, važno je za napomenuti kako ObZ, za situacije kada je roditelj maloljetna osoba, predviđa institut mirovanja roditeljske skrbi koje traje sve dok osoba ne postane punoljetna, dakle dok ne navrši osamnaest godina života i postane poslovno sposobna.
Treba reći kako roditeljsku skrb čine odgovornosti, dužnosti i prava roditelja u svrhu zaštite i promicanja djetetovih osobnih i imovinskih prava te dobrobiti. Primjerice, u sadržaj roditeljske skrbi ulazi pravo i dužnost zaštite osobnih prava djeteta na zdravlje, odgoj i obrazovanje, pravo i dužnost upravljanja djetetovom imovinom kao i pravo i dužnost na zastupanje djetetovih interesa glede njegovih osobnih i imovinskih prava. Napominjemo kako, pravno gledano, roditeljstvo i roditeljska skrb nisu izjednačeni, odnosno, osoba može biti pravi biološki roditelj djeteta, ali istovremeno joj ne mora pripadati roditeljska skrb.
Pročitaj više

© Mama je mama 2019